Trots framtida regleringar på kryptomarknaden är det fortsatt en hög risk för individer att placera pengar i kryptovalutor.

FI påpekar att kryptotillgångar ofta diskuteras och rekommenderas i sociala medier. En undersökning utförd av FI under 2023 visade att omkring 6 procent av svenskarna har satsat på kryptovalutor, även medvetna om riskerna.

Även med nya lagar som Mica-förordningen på horisonten, innebär handeln med dessa tillgångar stora risker.

”Kryptomarknaden är mycket volatil och det är komplicerat att på ett tillförlitligt sätt fastställa värden på många kryptotillgångar. Risken att förlora investerat kapital är hög”, förklarar Charlotte Fried, chef för avdelningen för Betalanalys och policy vid FI.

FI ger fyra anledningar till att undvika investeringar i kryptotillgångar: För det första är de ofta oreglerade och faller utanför FI:s övervakning. Det finns även en betydande risk för bedrägerier, cyberattacker och andra säkerhetsrisker.

För det andra kan deras värde falla dramatiskt, och många kryptotillgångar saknar underliggande verkligt värde, till skillnad från aktier och fonder.

För det tredje kräver utvinningen av bitcoin och liknande kryptovalutor stora mängder el, och för det fjärde används de ofta för penningtvätt och för att finansiera terrorism, enligt FI.

Kategorier: FinansIt

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *