Sveriges IT-system utsätts dagligen för attacker från fientliga nationer och kriminella grupper. På Ledningsregementet i Enköping utbildas 60 utvalda värnpliktiga i den nya stridskonsten: cyberförsvar.

”Det är intensivt och specialiserat, med en studietakt på 130–180 procent”, säger telekrigsofficer Andreas Wiklund till DI.

I klassrummen sitter unga män och kvinnor redo att försvara Sverige mot cyberhot. Utbildningen sker i samarbete med KTH och inkluderar kurser i datanätverk, datorsystem, datasäkerhet och etisk hackning. Efter avslutad utbildning har de värnpliktiga 30 högskolepoäng.

”Två av kurserna är grundläggande och två är på masternivå. Det är krävande och nischat, med en studietakt på 130–180 procent. Men arbetet sker under 10-timmarsdagar. På kvällar och ledigheter slutar vi helt med studierna, då gruppen är ambitiös och gärna tar egna projekt”, säger Andreas Wiklund, officer och en av utbildningsansvariga.

KTH-delen börjar på heltid efter den obligatoriska grundutbildningens slutövning. De över sex månader långa KTH-studierna avslutas med två övningar där de cirka 60 värnpliktiga får det eftertraktade Aegis-tecknet, symbolen som ger dem rätt att kalla sig cybersoldater.

Nästa steg är förbandsutbildningen, där man under fyra veckor specialiserar sig mot ett vapenslag. Årets kull är stationerade vid flygvapnet och FMTIS, Försvarsmaktens telekommunikations- och informationssystemförband.

Andreas Wiklund förklarar att vi har ingen specialisering av soldaterna, utbildningen är samma för alla förutom de fyra veckorna då förbanden utbildar dem. Samarbetet mellan dem och andra förband på värnpliktsnivå är begränsad, men det finns stort intresse från resten av Försvarsmakten att ta emot cybersoldater.

Inom cyberförsvar talar man om röda, blå och lila metoder, där röd innebär angrepp, blå försvar och lila innebär att angripa egna system för att hitta svagheter.

”Vårt fokus ligger på att lära sig defensiva metoder, hur man försvarar sig mot främmande makter och andra aktörer. Vi jobbar sällan reaktivt, utan fokuserar på proaktivt och efterhandsarbete. Det är som ett detektivarbete där man analyserar loggar och försöker hitta tecken på angrepp, misslyckade inloggningsförsök och anslutningar från våra egna system.”

Dagens övning för de som är hos FMTIS handlar om hantering av IT-incidenter, förklarar cybersoldaten Holger.

”Vi får sex olika scenarier som FMTIS kan ställas inför i vardagen, och redovisar sedan hur vi skulle hantera och prioritera fallen. Efter lunch fortsätter vi med ett ’cyberkrig’ som vi haft igång några veckor, där vi angriper varandra och analyserar varandras attacker.”

Holger var osäker fram till mönstringsdagen om vilken utbildning han skulle välja. Jägare eller amfibiesoldat var alternativ, men med cybersoldatutbildningen såg han en chans att kombinera lumpen med sitt teknikintresse.

”Pluggandet har varit den största utmaningen, jag hade inte jättebra studievana sedan innan då allt flöt på. Men i det här tempot var jag tvungen att hitta en studieteknik. Jag vill fortsätta med cyberspåret efter lumpen, men vet inte om jag ska plugga vidare. Kanske är det bättre att lära sig genom arbetslivet”, funderar Holger.

Avhopp är ovanliga och beror sällan på studieresultat, utan snarare på fysiska och psykiska besvär. Utbildningen har, likt jägarsoldatutbildningen och tolkskolan, utökad mönstring för att hitta rätt personer. Man behöver dock inte vara en datanörd från början.

”De utökade testerna är delvis cyberinriktade, men innehåller även problemlösning, matematik och logik. Tanken är att fånga upp studiestarka individer, oavsett förkunskaper. Likt Försvaret i övrigt har vi svårt att nå ut till kvinnor. De kvinnor som söker sig till oss är ofta oroliga över sina förkunskaper, men de presterar ofta bra på testen”, säger Andreas Wiklund.

Andreas Wiklund uppfattar att de flesta soldater fortsätter inom samma spår efter lumpen. Var man inte intresserad innan så fastnar man, och de redan intresserade blir ännu mer drivna.

”Utbildningen blir en ögonöppnare eller ett steg på vägen. Jag vet att våra soldater tar anställning både civilt och i andra myndigheter, med gott resultat. Men vi försöker givetvis att behålla dem inom Försvarsmakten.”

Exakt hur stort intresset för utbildningen är kan inte Plikt- och prövningsverket svara på, men hittills har det inte varit några problem att fylla platserna.

Kategorier: ItSäkerhet

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *