EU inleder undersökningar mot Google, Apple och Facebook för eventuella överträdelser av den nya Digital Markets Act (DMA)

EU-kommissionen tar sikte på teknikjättarna Google, Apple och Facebook genom att starta formella utredningar mot dem. Anklagelserna centrerar kring deras potentiella misslyckande med att följa de nya bestämmelserna i datalagen DMA.

Undersökningarna som lanseras omfattar ägarna till Google (Alphabet), Apple samt Facebooks moderbolag Meta och berör specifikt frågor såsom Googles sökmotorstjänster, Apples App Store och Metas affärsmodell, som innebär att användare måste välja mellan att betala eller ge tillstånd för användning av deras data.

Margrethe Vestager, EU:s konkurrenskommissionär, framhöll under en presskonferens i Bryssel att både Apple och Alphabet inte verkar ha anpassat sina verksamheter till DMAs regler kring anti-styrning på ett sätt som är förenligt med lagens intentioner. Hon påpekade att dessa företag fortfarande inför avgifter samtidigt som de begränsar användarnas kontroll.

DMA-reglerna, som officiellt trädde i kraft den 7 mars, följde efter en sex månaders förberedelseperiod där techbolagen uppmanades att anpassa sina verksamheter. De riskerar nu att möta betydande böter om de inte följer dessa regler, med straff som kan uppgå till så mycket som 20 procent av företagens globala omsättning vid upprepade brott.

Kategorier: FöretagIt

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *