På tisdagen drabbades Kalmar kommun av en IT-attack som orsakade omfattande nätverksproblem. Angreppet tros ha utförts av hackargruppen Akira, som har kopplingar till Ryssland, enligt uppgifter från kommunen.

Kommunen har aktiverat sitt stabsläge för att hantera situationen.

Flera kommunala verksamheter upplever störningar

Skolor och förskolor rapporterar om problem med digitala verktyg i undervisningen, enligt Mats Linde, chef för barn- och utbildningsförvaltningen, som uttalat sig till Barometern. Personal inom hemsjukvården stöter även på svårigheter att få tillgång till patientjournaler, enligt rapporter från P4 Kalmar.

Ytterligare problem inkluderar att elektroniska tillträdeslösningar till offentliga byggnader som ishallar, simhallar och sporthallar inte fungerar, vilket också bekräftats av P4 Kalmar.

Ett oplanerat positivt utfall av IT-attacken är att det för tillfället är kostnadsfritt att besöka simhallen i Kalmar, eftersom betalningssystemet är ur funktion.

Åtgärder för att förhindra ytterligare skador

Kalmar kommun upptäckte tidiga tecken på attacken under tisdagsmorgonen, vilket ledde till att deras serversystem snabbt stängdes ned. Detta gjordes i syfte att förhindra ytterligare intrång. Kommunikationschef Nico Werge bekräftar att det är Akira som misstänks ligga bakom. Inga krav på lösensumma har ännu framförts. Nico Werge förklarar att han ej känner till någon lösensumma.

Det är fortfarande osäkert när kommunen kommer kunna lösa dessa tekniska problem. Nico Werge varnar för att det kan ta lång tid innan kommunen löst problemet.

Han tillägger dock att flera kritiska system fortfarande är i drift, såsom hissar, infrastruktur och brandlarm. Av kommunens 384 system fungerar 281 för närvarande.

Kategorier: ItSäkerhet

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *