November månad präglades av tumult när Sam Altman fick lämna sin post, och en oberoende granskning initierades. Sedan dess har situationen stabiliserats, och Sam Altman planeras att återintas i OpenAI:s styrelse tillsammans med tre nya medlemmar. Detta rapporterar finansnytt.

OpenAI, ett amerikanskt företag känt för att ha utvecklat ChatGPT, har uppmärksammats för sina insatser att främja och utveckla artificiell intelligens för mänsklighetens bästa. Företaget bedriver forskning inom AI-etik, neuronnätverk och maskininlärning, med stöd från framstående personer som Elon Musk och Peter Thiel. I slutet av förra veckan blev det känt att Sam Altman inte längre är VD för OpenAI, företaget bakom ChatGPT. Orsaken till hans avsked är ännu inte känd. Styrelsen anklagar Altman för bristande transparens i sin kommunikation, vilket har mött kritik från flera håll.

Återkallades till positionen

När det gäller styrelseförändringar, Sam Altman, som tjänstgjorde som VD från 2015 till 2023, avlägsnades från sin position i november 2023 på grund av bristande förtroende. Kort därefter återkallades han till positionen. Nyligen offentliggjordes det att Altman kommer att återinträda i styrelsen tillsammans med nya ledamöter såsom Sue Desmond-Hellmann, tidigare VD för Bill and Melinda Gates Foundation; Nicole Seligman, tidigare vice VD på Sony Corporation; och Fidji Simo, VD för Instacart.

I samband med interna stridigheter har OpenAI:s medgrundare Elon Musk uttryckt missnöje med företagets riktning, anklagat det för att avvika från sitt humanitära uppdrag till förmån för vinstintressen och hotat med rättsliga åtgärder. Musk föreslog provocerande på sociala medieplattformen X att företaget borde byta namn till ”ClosedAI” för att han skulle dra tillbaka sin stämning. OpenAI har svarat med att påpeka att Musk själv bidrog till företagets övergång till en mer vinstdrivande modell och antyder att hans kritik beror på att han är missnöjd med att de lyckas utan hans inblandning.

Konflikt med styrelsen

Analytiker spekulerar i att Altman kanske avlägsnades på grund av en konflikt med styrelsens försiktiga syn på AI-utveckling, i kontrast till Altmans ambition att snabbt kommersialisera företaget. Norén påpekar att Altman hade agerat idealiskt för ett företag med kommersiella mål, men att Open AI skiljer sig genom sitt icke-vinstdrivande uppdrag.

Sam Altman har bidragit till att göra Open AI till en omtalad organisation på relativt kort tid, och jämförs av Norén med andra framstående tech-entreprenörer såsom Elon Musk och Mark Zuckerberg. Norén beskriver Altman som en inflytelserik figur i teknikvärlden, populär för sin vision om framtiden och förmågan att locka till sig investeringar.

Kategorier: FinansIt

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *